Домой Последние новости Украины Які проблеми виникли у волинських лікарів та пацієнтів при оформленні е-лікарняних. ВІДЕО

Які проблеми виникли у волинських лікарів та пацієнтів при оформленні е-лікарняних. ВІДЕО

273
0

Які проблеми виникли у волинських лікарів та пацієнтів при оформленні е-лікарняних. ВІДЕО

З 1 жовтня в Україні почали видавати електронні лікарняні. Впродовж вересня у тестовому режимі їх оформлювали у Ківерцівському центрі первинної медичної допомоги на Волині.

У сюжеті Суспільного йдеться про те, як про нововведення відгукуються волинські лікарі та пацієнти.

Думка медиків
Сімейна лікарка Оксана Боць каже, що медики нині не видають лікарняні, а створюють медичні висновки в електронній системі охорони здоров’я. Зі слів лікарки, система працює з перебоями.

«Пішла третя версія декларацій. Дуже мало є пацієнтів, які перереєстровані за цією версією. Виникає дуже багато питань при створенні лікарняних листків через те, що інколи потрібно відправляти запити в НСЗУ і відповідь може надійти не в той же день», — каже медичка. Додає: на опрацювання лікарняного листка дається лише одна доба, цього, на її думку, недостатньо.

Сімейна лікарка Оксана Боць каже, що робота ще не налагоджена

Якщо не буде зроблений лікарняний, людина не отримає медичний висновок, відповідно не буде і лікарняних виплат, — розповідає медсестра Олена Дейна. Наголошує: для відкриття електронного лікарняного у пацієнта має бути укладена декларація з сімейним лікарем, при собі він має мати паспорт та ідентифікаційний код.

Медична директорка Ківерцівського центру первинної медичної допомоги Олена Левасюк розповідає, що про створення медичного висновку пацієнт отримає – СМС-повідомлення, але це ще не лікарняний.

Досвід пацієнтки
Волинянка Катерина Манонова розповіла суспільному, що вже пробувала відкрити електронний лікарняний на дитину, але їй це не вдалося.

Пацієнтка Катерина Манонова не змогла відкрити електронний лікарняний

Жінка каже: діагноз харчова токсикоінфекція, який поставили її дитині, не підпадає під лікарняний в сімейних лікарів, тому виникли проблеми. Діагноз передбачав лише госпіталізацію. «Якби запрацювало все як треба, то ідея — супер, відкрив – не ходиш з тими паперами», – розповідає волинянка.

Роз’яснення пенсійного фонду та соцстраху
Інформація від медиків опрацьовується в автоматичному режимі в електронному реєстрі Пенсійного фонду, — розповідає Ольга Волдинер, начальниця управління Пенсійного фонду України в області. Пояснює: виплати на основі електронних лікарняних здійснюють роботодавці і Фонд соціального страхування України.

Для того, щоб відкрити електронний лікарняний, пацієнт має бути у реєстрі застрахованих осіб

Якщо пацієнта немає у реєстрі застрахованих осіб, то оформити електронний лікарняний не вийде, — каже заступник начальника управління Фонду соціального страхування в області Григорій Стахів. З його слів, поки запровадження було у тестовому режимі за електронними лікарняними в області заплатили 3, 3 мільйони гривень.

З липня 2021 у медзакладах тривав перехідний період. За цей час на Волині видали понад 2 тисячі електронних листків непрацездатності, – це майже 15 відсотків від усіх лікарняних, — розповів Суспільному заступник начальника управління Фонду соціального страхування Григорій Стахів.